Sarı Kantaron Çayı Tarifi ve Malzemeleri
13 Temmuz 2024

Sarı Kantaron Çayı Tarifi ve Malzemeleri

Sarı Kantaron Çayı

Sarı kantaron bitkisi, Kuzey Afrika, Avrupa ve Batı Asya'ya özgü çok yıllık bir bitki türüdür. Yabani otlar gibi özel bir bakıma ihtiyaç duymadan yol kenarlarında kendiliğinden büyüme özelliğine sahiptir. Günümüzde besin takviyesi olarak yaygın bir şekilde kullanılan bu bitki, özellikle Amerika Birleşik Devletleri'nde en çok satılan bitkiler arasında yer almaktadır. Sarı kantaron bitkisi, orta şiddetli depresyon tedavisinde yaygın olarak kullanılmaktadır.

Sarı kantaron bitkisinin tarihi oldukça eskilere dayanmaktadır. Sağlıklı bir yaşam sürmek, sakinleştirici etkisinden yararlanmak ve zihin yorgunluğunu gidermek için kullanılmaktadır. Sarı kantaron çayının faydalarından yararlanmak için çayın hazırlanış şekline dikkat edilmelidir. Bitki çaylarının demlenme süresi ve hazırlanışı farklılık gösterse de genellikle 15-20 dakika demlenmeleri yeterli olur.

Sarı Kantaron Çayının Faydaları

  • Orta şiddetli depresyon tedavisinde kullanılabilir.
  • Gece altına kaçıran çocuklar için (özellikle 9-12 yaş arası) kullanılabilir. Gece yatmadan yarım saat önce bir çay bardağı kadar sarı kantaron çayı içirilebilir. Ancak çocuklara ağır gelebileceğinden, haftada 1-2 defa tüketilmelidir. Yetişkinlerde ise her gün düzenli olarak tüketilebilir.
  • Hafif kazalar ve yaralanmalar sonrası ortaya çıkan ağrıları hafifletmek için kullanılabilir.
  • Uyku problemlerine karşı kullanılabilir. Gece yatmadan yarım saat önce içildiğinde rahat bir uyku sağlar.
  • Ruh hali bozuklukları, kaygı, endişe ve karamsarlık gibi durumlara karşı etkili olabilir.
  • Menopoz döneminde yaşanabilecek şikayetlere karşı faydalıdır.
  • Strese karşı yatıştırıcı bir etki yapar.
  • Bitkinlik ve yorgunluk hissine karşı faydalıdır.
  • Migren ve baş ağrısına karşı kullanılabilir.
  • Kansızlık tedavisinde tıbbi tedaviye ek olarak tüketilebilir.
  • Hepatit ve sarılığa karşı olumlu etkileri bulunmaktadır.
  • Karaciğerin fonksiyonel bir şekilde çalışmasını destekler.
  • Safra kesesi sağlığı için faydalıdır.
  • Uçuk tedavisinde etkili olabilir. Demlenmiş sarı kantaron çayı, bir parça pamuk yardımıyla uçuğa uygulanabilir.
  • Göğüs ağrılarına karşı faydalıdır.
  • Cilt sağlığı için faydalıdır.
  • Romatizma ve bel ağrılarına karşı düzenli olarak tüketilebilir.

Sarı Kantaron Çayı Nasıl Hazırlanır?

Sarı Kantaron Çayı Malzemeleri

  • 1,5 tatlı kaşığı sarı kantaron (sap veya çiçek kısmı kullanılabilir)
  • 1 su bardağı kaynamış su

Sarı Kantaron Çayı Yapılışı

Sarı kantaron çayı hazırlamak için bitkinin kurutulmuş sap veya çiçek kısmı kullanılabilir, taze bitki de tercih edilebilir. Taze olarak kullanıldığında faydalarından daha fazla yararlanmak mümkündür. 1 su bardağı kaynamış suyun içine, 1,5 tatlı kaşığı sarı kantaron bitkisi eklenir. Bardağın ağzı kapatılarak 10 dakika kadar demlenir. Demlenme süresi tamamlandıktan sonra sarı kantaron çayı içilmeye başlanabilir. Çayı tatlandırmak için limon dilimleri ve bal eklenerek içilebilir.

Sarı Kantaron Çayının Yan Etkileri

  • Gebelik döneminde içilmesi doğum kusurlarına neden olabileceği için önerilmemektedir. Emzirme döneminde de tüketilmemelidir. Anne sütü alan bebekte kolik, huzursuzluk ve halsizlik gibi şikayetlere yol açabilir. Gebe kalmak için uğraşan kadınlar için de tavsiye edilmez.
  • Hiperaktivite ve dikkat eksikliği yaşayan kişiler için önerilmez. Bu tür sorunları olan kişilerde şikayetlerin artmasına yol açabilir. Depresyon ve bipolar bozukluk teşhisi konulmuş kişilerin de içmemesi gerekir.
  • Alzheimer hastaları için uygun değildir.
  • Cerrahi bir operasyon uygulanacak kişinin operasyondan 15 gün önce sarı kantaron çayı tüketimini kesmesi gerekir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Bir Bardak Çay Kaç Kalori?

Bir Bardak Çay Kaç Kalori?

Haber Bülteni