Masala Çayı Masala çayı, daha önce duymamış olanlar için kulağa yabancı gelebilir; ancak bu çay, uzun yıllardır Asya ülkeleri ve özellikle Hindistan'da sevilerek tüketilen sağlıklı ve doğal bir bitki çayıdır. Masala çayı, Hint çayı olarak da bilinir. Uzak Doğu ve Asya ülkelerinde "masala chai" olarak tanınan bu çayın çok farklı bir tadı vardır. İçerisinde çeşitli baharatlar ve süt kullanılmasıyla benzersiz bir lezzeti vardır. Şifa deposu olan bu çayın malzemelerini aktarlar ve baharatçılardan kolaylıkla temin edebilirsiniz. Masala çayının yapılışı ile ilgili birbirinden farklı tarifler bulabilirsiniz. Tariflerin hangisinin doğru olduğunu düşünmenize gerek yok; bu çayda ana malzemeleri aynı tuttuğunuz sürece tadında büyük bir fark olmayacaktır. Siyah çay, karanfil, kakule ve süt bu çayın ana malzemelerini oluşturur. Bu malzemeleri uyguladığınızda farklı tariflerle çayın tadını bulabilirsiniz. Masala çayı, şifa deposu olarak bilinir ve insan sağlığına son derece faydalıdır. İçindeki baharatların vücuda farklı bölgelerine olan faydalarını düşündüğümüzde, bu çayın ne kadar değerli olduğunu daha iyi anlarız. Masala çayı, fiziksel faydalarının yanı sıra ruhen de rahatlık sağlar. Eski antik Hint felsefesine göre bu çayın içindeki baharatlar zihne güç verir ve stresi azaltır. Yorgunluğa iyi gelir ve vücudu rahatlatır. Nezle, grip, soğuk algınlığı gibi kış hastalıklarının iyileşmesinde çok etkilidir. Sindirim sistemini rahatlatarak, kolesterolü dengeler ve kalp sağlığı açısından faydalıdır. Diyabete iyi gelir ve sinirlilik halini azaltır. Malzemelerin yanı sıra diğer faydalarını anlattığımızda, çayı hemen yapıp içmek isteyeceksiniz. Masala Çayı Malzemeleri
Masala Çayı Nasıl Yapılır? Kabuk tarçın, kakule kabuğu ve karanfili havanda döverek toz haline getirin. Kullanım tercihinize göre demlik ya da derin bir tencereye su konularak kaynatılır. Toz haline getirdiğimiz baharatlar kaynayan suya atılarak, içerisine karabiber tanesi, anason, zencefil, siyah çay ve rezene de eklenir. 6-7 dakika daha kaynatarak, süt, bal ya da şekeri de ilave ederek, 10 dakika kadar daha kaynatılır. Altı kapatılarak 10-15 dakika demlenmeye bırakılır ve içilir. Afiyet olsun. |