{ "title": "Zeytin Yaprağı Çayı", "image": "https://www.bitkicaylari.gen.tr/images/zeytin-yapragi-cayi.jpg", "date": "23.01.2024 06:58:41", "author": "orhan esen", "article": [ { "article": "
Zeytin yaprağı çayı, dünyanın en uzunca ömürlü ağacının yapraklarından yapılmaktadır ve bu kadim ağaç 1000 yaşına denli yaşayabilmektedir. Zeytin ağacı bu uzunca hayatını oleuropin ismi verilen bir maddeye borçludur. Oleuropein adı verilen madde zeytin ağacının tamamında var olmakla beraber işlev model ağacı zarar veren mikroorganizmalara karşın korur. Amerikan Kanser denetim Enstitüsünü zeytin yaprağıyla ilgili birçok denetim yapmıştır. Amerika'da zeytin yaprağı çayı çok fenomen olup, en fazla tüketilen nebat çayları içerisindedir. Dünyanın en fazla zeytin yaprağı ve zeytin yaprağı çayı tüketicisi ülkesi Amerika'dır.

Zeytin yaprağında bol miktarda yer alan Oleuropein maddesi bir glikozittir. Glikozitler bildiğimiz gibi hücre duvarlarını güçlendirerek vücudun bağışıklık sistemini güçlendirmektedirler. Zeytin yaprağı çayı içerisinde yer alan Oleuropein maddesi vücudun özgür radikallere karşın savaşması amaçlı kuvvetli bir antioksidan tesire sahiptir. Akdeniz bölgesine orijinal bir ağaç meydana gelen zeytin ağacı sene boyu yapraklıdır. Ağaç genellikle kısadır ve kimi zaman 8-15 metre uzunluğa ulaşır. Gümüşümsü yeşil yaprakları 4-10 santim uzunlukta ve 1-3 santim genişliktedir. Ağacın meyvesi meydana gelen zeytin bin bir senedir gıda model tüketilmekte, yaprakları ise yaraların rehabilitasyonunda kullanılmaktadır. Tarihte önce tüketimi Giritlilere denli gitmektedir. Dalları sembolik model sulhu temsil eder ve Antik olimpiyat oyunlarında atletler aracılığıyla giyilmekteydi. 1800 senelerde sıtma rehabilitasyonunda yaygın model kullanılıyordu.
Zeytin Yaprağı Çayı Ne Türlü Hazırlanır

Aktarlarda bulabileceğiniz kurutulmuş zeytin yaprağını ya da hanede bizzat kuruttuğunuz yaprakları çay hazırlamak amaçlı kullanabilirsiniz. 2 bardak zeytin yaprağı çayı amaçlı 2-3 çay kaşığı yaprak yeterlidir olacaktır. Yaprakları belli bir süre ufaladıktan sonra kaynar suya atın ve 5-10 dk demlenmesini bekleyin, ileri ki zamanlarda süzüp çayınızı içebilirsiniz. Tesirini görülmesi amaçlı gün içerisinde 2-3 bardak tüketebilirsiniz.

Zeytin Yaprağının Sağlığa Faydaları Nelerdir?

Harici model yaraların mikroplardan temizlenmesinde kullanılır. İyi bir antimikrobiyaldir ve bakteri, virüs ve mantarlara karşın çok etkilidir. Zeytin yaprağı özü kuvvetli bir antioksidandır. Bu tesiriyle vücudu ve bağışıklık sistemini güçlendirerek virüs yöntemiyle bulaşan hastalıklara karşın savunma olanağı sağlar. Sayıları yeterlidir olmamakla beraber zeytin yaprağının yararlarıyla ilgili yapılmış olan biyolojik araştırmalar kan şekerini düşürdüğü, fazla yüksek tansiyonu normal düzeylere çektiği istikametinde neticelere sahiptir.

Zeytin Yaprağının Yan Tesirleri

Zeytin yaprağı ekstresi ve çayı kullanımının hemen yan tesirleri ile ilgili kaynak sayısı çok yetersizdir. Bu sebeple hamilelik ve emzirme çağındaki bayanların sıkması öneri edilmez. Safra taşınız varsa hekime danışmadan kullanmayınız. Şeker ve tansiyon hastalarının zeytin yaprağı çayı içmeye başlamadan öncesinde kesinlikle doktorlarına danışmaları gerekiyor.
" } ] }