{ "title": "Zahter Çayı", "image": "https://www.bitkicaylari.gen.tr/images/zahter-cayi.jpg", "date": "19.01.2024 04:23:15", "author": "Serap ŞEVKAY", "article": [ { "article": "Zahter çayı, faydaları ve zararları ile ilgili bilgi vermeye başlayalım. Daha çok ülkemizde güney ve doğu Akdeniz bölgesinde bilinen bir bitki çeşitli olan zahter, kekik yaprağına benzerliğiyle dikkat çekmektedir ve kullananlara büyük oranda fayda sağlamaktadırlar. Kekiğe olan benzerliğiyle bilinen zahter yaraları iyileştirilir, böbrekleri korumaktadır.

Zahter babagiller familyasındandır, kekiğe olan benzerliğiyle tanınmaktadır. Kara kekik ya da dağ kekiği olarak da bilinmektedir. Oldukça kuvvetli hatta acı sayılabilecek bir kokusu bulunmaktadır. Orta ve Güney Anadolu bölgelerinde yabani olarak bilinmekte ve yetişmektedir. İki türü vardır. Biri kış ayında biri de yaz ayında yetişmektedir. Pembe renkli çiçekler açan, 50 cm boylarında olan bir bitkidir. İçeriğinde uçucu yağ ve tanen vardır. Bu bitki çiçekleriyle beraber toplanıp kurutulur. Daha sonra toz haline getirilir. Çay ve kahve olarak tüketilmektedir. Hazmı kolaylaştırır, kalp çarpıntısını giderir, iştah açar, sinirleri kuvvetlendirir, bağırsak hastalıklarını iyileştirir, böbrek hastalıklarına, mesane ağrılarına, uyarıcı ve beden kuvvetlendiricidir, mikrop öldürücüdür, yaraların iyileşmesine yardımcı olur.

Zahter çayı ülkemizde özellikle Gaziantep yöresinde çok tüketilir. Bir çay süzgecinin içine bir tatlı kaşığı atın daha sonra bardağa sıcak su doldurun sıcak suyu bu süzgeçten geçirin ilk süzdüğünüz suyu süzgeçten dökmenizde fayda vardır. İçerisine limon ve şeker koyup tüketebilirsiniz. Yaraların üzerine mikrop öldürücüdür olarak sürebilirsiniz. Hamilelerde ve guatr hastalarında kullanılması tavsiye edilmez.
" } ] }