{ "title": "Yağ Yakan Çay", "image": "https://www.bitkicaylari.gen.tr/images/yag-yakan-cay.jpg", "date": "21.01.2024 11:01:39", "author": "esin veske", "article": [ { "article": "Yağ Yakan Çay: Bitkisel maddelerin kilo vermeye destek olduğu herkes tarafından kabul edilir. Fakat buradaki önemli nokta yardımcı ürün olmasıdır. Doğal olarak kilo almanıza veya verememeniz de sebep olan beslenme şeklini değiştirmeden ve bununla birlikte daha çok hareket etmeden kilo vermek, yalnızca yağ yakıcı bitkisel gerçekleşecek bir durum değildir.
Ancak bitki çayları hayli zorlu bir süreç olan diyet esnasında size gerçekten tahminin ettiğinizden daha yararlı olabilir. Örneğin, kimi çaylar iştahı kapatmaya kimi bitkisel çaylar öğünler arasında açlık hissini giderebilir. Bazı bitkiler ise direkt olarak yağ hücrelerine etki ederek yağ depolanmasını engeller ve var olan yağların vücuttan daha hızlı atılmasına yardımcı olur.

Yağ Yakan Bitki Çayları

Bitki çayları genel olarak zayıflamak isteyenlere yaptıkları diyetle birlikte tüketilmesi önerilir. Bu çayları tek tek ya da kendinize uygun bir tarif hazırlayarak içebilirsiniz. Fakat her ilacın olduğu gibi bitkilerin de bazı yan etkilerinin bulunabileceğini unutmamak lazım. Örneğin, yeşil çay kilo vermenize destek olabilir fakat bununla birlikte kafein içerdiğinden gece geç saatlerde içildiğinde uykunuzun kaçmasına sebep olabilir.
Özellikle kafein içeren bitkileri günde 2-3 bardaktan fazla içilmesi durumunda çarpıntı, mide bulantısı, kusma, mide ağrısı gibi rahatsızlara sebebiyet verebilir. Şeker, tansiyon, kolesterol, depresyon gibi nedenlerden dolayı düzenli olarak ilaç kullanıyorsanız bitki çayı içmeye hekiminize danışmadan başlamamanız gerekir. Çünkü bitki çayları ve bitkisel ürünler kimi ilaçların etkisini azaltabilir ya da beklenmeyen boyutlarda çoğaltabilir. Yağ yakıcı bitki çaylarından bazıları şunlardır:

Yeşil Çay: Sağlık sorunlarının birçoğu için önerilen yeşil çay zayıflamak için faydalanabileceğiniz çaylar arasında ilk sıralarda gelmektedir. Aslında bildiğimiz çayla aynı bitkiden (Carmellia simensis) üretilir. Yeşil çayın özelliği üretimi sırasında yaprakların daha az işlenmesi ve bu sayede yararlarını saklanmasıdır. Yeşil çayın kilo vermeye etkisi ise vücut sıcaklığını, yani metabolizma hızını artırarak dinlenir halde yaktığınız kalori miktarını iki katına çıkarır. Bu nedenle göbek bölgesi gibi inatçı bölgelerdeki yağlardan daha kısa sürede atabilirsiniz.

Oolong Çayı: Çay bitkisi olan oolong çayı “carmellia simensis” ile yapılan, fakat yeşil çaya oranla daha farklı işlemlerden geçirilir. Oolong çayı yeşil çay gibi yağın emilimini kolaylaştırır ve vücutta depolanmasına izin vermez. Genel olarak yüksek kolesterole ve şekere karşı tavsiye edilen oolong çayı bununla birlikte mineraller açısından oldukça zengindir ve öğünler arasında tokluk süresinin uzamasına yardımcı olur.

Hibiskus Çayı: Sindirim enzimlerinden olan “amilaz” enziminin üretimini arttıran hibiskus çayı bu etkisiyle ile kompleks karbonhidratların ve nişastanın sindirim sırasında parçalanmasını sağlar. Bu nedenle kilo vermeyi hızlandırırken yağ dışında kalan vücut kütlesinin korunmasını sağlar. Hibiskus çayının diğer bir özelliği idrar söktürücü özelliği sayesinde vücuttaki ödemin atılmasına yardımcı olur.

Acı Biber Çayı: Kırmızıbiber ve Arnavut biberi olarak da adlandırılan “cayenne” biberi ile hazırlanan çay metabolizmayı hızlandırır ve yağ yakıcı özelliği bulunmaktadır. Acı biber çayı kilo vermeye destek olan maddesi “capsinoid”dir. Capsinoidler vücut sıcaklığını artırarak yakılan kalori miktarını arttırır. Fakat herhangi bir mide rahatsızlığınız varsa cayenne çayı içmeniz yan etkilere sebebiyet verebilir. Gebelik ve emzirme evresinde olan bayanların kullanmaması önerilir.

Yağ Yakıcı Diğer Çaylar: Zencefil çayı metabolizmayı hızlandıran çaylar arasında yer alır ve tokluk hissini süresini arttırır, maydanoz çayı fazla suyun atılmasını sağlar ve şişliği engeller, mate çayı yağ yakıcıdır ve kabızlık sorunun giderilmesine yardımcı olur.
Belirttiğimiz gibi bitki çayları yağ yakımına yardımcı olur. Kilo vermede sonuç alabilmek için haftada 5-6 saat tempolu yürüyüş yapılması gerekir.
" } ] }