{ "title": "Yaban Mersini Çayı", "image": "https://www.bitkicaylari.gen.tr/images/yaban-mersini-cayi.jpg", "date": "19.01.2024 08:36:29", "author": "Sakine Çankaya", "article": [ { "article": "Yabanmersini Çayı, diğer adı ayıüzümü olarak da bilinen yaban mersini fundagiller familyasından olan, ılıman iklimlere uyum sağlamış üzüme benzer meyve türüdür. Yüzyıllardır Anadolu'da yiyecek olarak kullanılan yaban mersini çok kuvvetli antioksidanlar arasında bulunmaktadır. Ana vatanı Kuzey Yarımküre, yetiştiği yerler dağlık ve serin olan bölgelerdir. Yaban mersini antioksidan madde içeriği en yüksek olan bahçe bitkilerindendir. Çok farklı amaçlar için kullanılmaktadır. Çok farklı şekillerde kullanılmaktadır. Taze meyve olarak tüket ile bilinir, meyve suyu olarak içilir, ilaç sanayisinde çiçek, kök ve yaprakları kullanılır, süt ve süt ürünlerinde dondurma yapımında kullanılır, kuru meyve olarak, reçel, marmelat ve konserve olarak bulunur. Özellikle kalp hastalıklarında ve diyabette kullanılan yaban mersini gerek taze meyve olarak gerek kurutulmuş halde veya çay olarak tüketilebilmektedir.

Yabanmersini Çayı, faydaları saymakla bitmeyen yaban mersini göz hastalıklarından olan miyop, katarakt, göz yorgunluğu, şeker hastalığı, kabızlık, bulantı, mide krampları, ülser, varis, basur, damar sertliği oluşumunu önlemek, pıhtılaşmayı arttırmaktadır. Hastalıkların yanı sıra saç ve deri hastalıklarına da iyi gelmektedir. Son zamanlarda yaban mersini hakkında yapılan araştırmalarda yaban mersininin somon balığı, yumurta, yulaf, barbunya, bezelye ve ay çekirdeğinin de içerisinde olduğu zekâyı geliştiren gıdalar arasında yerini almıştır. 100 gram yaban mersininde 42,1 kalori bulunmaktadır. İçerisinde A, C vitaminleri, karoten, sodyum, su, proteinler, potasyum, kalsiyum, B1, B2, B6, demir, manganez, fosfor, folik asit, çinko ve daha pek çok vitamin ve mineral bulunmaktadır. Soğuk kış günlerinde özellikle Yabanmersini Çayı, soğuk algınlığı ve gripte oldukça faydalı ve etkili bir çaydır.

Yabanmersini Çayı, bu çayı yaban mersini bitkisinin meyvelerinden ya da yapraklarından hazırlayabiliriz. Yaprakları ile yapılan çay kan şekerini düşürmeye yardımcı olmaktadır. 1 bardak çay için 1 yemek kaşığının dolusu taze yaban mersini meyvesi ve yaprağını 1 bardak kaynamış suya atılır. Yaklaşık olarak, 0 dakika arasında kaynatılır. Antioksidan özelliğini korumak amacı ile 5 dakika kadar kaynatabiliriz. Daha sonra ılımaya bırakıyoruz. Yaklaşık 20 dakika sonra demleyerek ılık bir şekilde yaban mersini çayımızı içebiliriz.
" } ] }