{ "title": "Yaban Mersini Çayı", "image": "https://www.bitkicaylari.gen.tr/images/yaban-mersini-cayi.jpg", "date": "19.01.2024 08:36:29", "author": "Sakine Çankaya", "article": [ { "article": "Yabanmersini Çayı, diğer adı ayıüzümü olarak da bilinen yaban mersini fundagiller familyasından olan, ılıman iklimlere uyum sağlamış üzüme benzer meyve türüdür. Yüzyıllardır Anadolu'da yiyecek olarak kullanılan yaban mersini çok kuvvetli antioksidanlar arasında bulunmaktadır. Ana vatanı Kuzey Yarımküre, yetiştiği yerler dağlık ve serin olan bölgelerdir. Yaban mersini antioksidan madde içeriği en yüksek olan bahçe bitkilerindendir. Çok farklı amaçlar için kullanılmaktadır. Çok farklı şekillerde kullanılmaktadır. Taze meyve olarak tüket ile bilinir, meyve suyu olarak içilir, ilaç sanayisinde çiçek, kök ve yaprakları kullanılır, süt ve süt ürünlerinde dondurma yapımında kullanılır, kuru meyve olarak, reçel, marmelat ve konserve olarak bulunur. Özellikle kalp hastalıklarında ve diyabette kullanılan yaban mersini gerek taze meyve olarak gerek kurutulmuş halde veya çay olarak tüketilebilmektedir.