{ "title": "Soğuk Çay", "image": "https://www.bitkicaylari.gen.tr/images/soguk-cay-1704.jpg", "date": "21.01.2024 07:53:42", "author": "Yasemin Akdaş", "article": [ { "article": "
Soğuk çay yaz aylarının n çok içilen ve ferahlatıcı içeceklerinden birisi soğuk çaydır. Tüm marketlerde birçok markanın hazır soğuk çayları olmasına rağmen, soğuk çayı evde rahatlıkla ve kolayca yapılabilmektedir. Ayrıca evde yapılan soğuk çayın içeriğini damak tadınıza göre dilediğiniz gibi değiştirebilir ve farklı aromaları karıştırarak soğuk çaylar elde edebilirsiniz. Bunun yanında evde hazırladığınız soğuk çayın içeriğinde glikoz şurubu gibi sağlık açısından zararlı maddelerde yer almadığından daha rahat tüketilebilir. Şimdi soğuk çayın nasıl yapıldığına ve malzemelerine bir göz atalım.

Soğuk çay tarifi için gerekli malzemeler
Soğuk çay tarifi nasıl yapılır?

Soğuk çay yapımına ilk önce çay demlenerek başlanır. Soğuk çay yapımı için çay demlenebileceği gibi kahvaltıdan kalan çayda kullanılabilir. Yaklaşık bir su bardağı kadar demlenmiş çay genişçe bir kap içerisine alınır. Üzerine yarım bardak limonun suyu ilave edilir. Sonra da yarım su bardağı toz şeker ve şeftali suyu da eklenerek tüm malzemeler karıştırılır. Toz şeker isteğe bağlı olarak arttırılıp ve azaltılabilir ya da toz şeker yerine balda kullanabilirsiniz. Son olarak bu karışıma bir litre su ilave ederek iyice karıştırılır. Şeftali tadını daha yoğun alabilmek için içerisine bir adet şeftaliyi küp şeklinde dilimleyerek atabilirsiniz ve karışımın soğuması için buzdolabına koyabilirsiniz.

Buzdolabında soğuyan soğuk çayın servisinde ise bardağa birkaç buz küpü konulur ve bardak kenarı limon dilimi ve taze nane ile süslenerek servisi yapılabilir.

İsteğe bağlı olarak bergomat aromalı demlenmiş çay kullanılarak, bergomat aromalı soğuk çay da yapılarak elde edilebilir. Yine karışıma şeftali suyu, limon suyu ve şeker eklenmesi de damak tadına göre değişiklik yapılabilir.
" } ] }