{ "title": "Seylan Çayı", "image": "https://www.bitkicaylari.gen.tr/images/seylan-cayi.jpg", "date": "22.01.2024 00:46:52", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "
Seylan çayı, çayı seven kişilerin rağbet ettiği hoş içimli çaylardan biridir. Diğer çaylar gibi camella sinensis yani çay bitkisinden üretilen seylan çayı, ülkemizde yetişen çaylardan aslında farklı değildir. Bu çaya aromalı lezzeti veren yetiştirildiği bölgenin iklimi, toprağın özellikleri ve coğrafi koşullarıdır. Genellikle Sri Lanka bölgesinden yetiştirilen bir çaydır. Bu çay aynı zamanda Avrupa çay komitesi tarafından içeriğinde en az tarım ilacı kalıntısı olan çay olarak kabul edilir.

Küçük bir ada ülkesi olan Sri Lanka bölgesinde ilk hasadı 1873 yılında yapılan seylan çayı, o dönemden itibaren adanın ekonomik geçim kaynağı haline gelmiş. Buradan gemilerle tüm ülkelere çay ihraç edilmektedir. Ada halkanın başlıca geçim kaynağı budur. Bu ülkede üretilen Seylan çayının 3 farklı aroması bulunmaktadır. Bunlar;
Çayın yetiştirildiği bölgeye göre farklı bir tadı oluyor. Buna iklim ve toprak özellikleri etki etmektedir. Çayın lezzeti bölgenin özelliklerinden gelmektedir. Özellikle iç bölgelerde yetiştirilen seylan çayının aroması oldukça lezzetlidir. Adada seylan çayı gibi siyah çay üretiminin yanında, yeşil ve beyaz çay üretimi de yapılmaktadır. Her seylan çayı aynı aromada olmadığı gibi, her çayda Sri Lanka bölgesinde üretilmemektedir. Bu nedenle bu çayı deneyerek damak tadınıza uygun olanından tercih etmelisiniz. Adada yetiştirilen seylan çayı paketlerinde bulunan ibarelerde çay yaprakları sınıfı gösterilmektedir. Bu ibarelerde çay yaprağının kullanıldığı kısım, yaprağın büyüklüğü ve tadı ile ilgili bilgiler bulunur. Bu ibareleri incelersek;
FBOP: bu çay yapraklarının ortaları ile az miktarda uçlarının kullanıldığı tok tadı olan bir seylan çayıdır.

BOP-1: Kıvrılmış orta yaprakların kullanıldığı, alçak kesimlerde yetişen çaydan hazırlanan hafif bir içimi olan türdür.

BOPF: Yüksek bölgelerde yetişen çay yapraklarıyla hazırlanmış, güçlü tadı, hafif içimi olan bir çaydır.

Dust-1: Çay yaprakları granül hale getirilerek hazırlanır. Sert bir tadı bulunur ve ticari amaçla üretimi yapılır.

BP-1: Daha büyük çay yapraklarının kıvrımından elde edilen, iyi demi ve tok tadı olan çaydır.

BF-1: Güçlü tadı küçük çay yapraklarından elde edilmekte ve poşet seylan çayı yapımında kullanılmaktadır.

OP: Bütün çay yaprakları kullanılır ve yetiştiği yere göre lezzeti farklı olabilir.

BOP: bu seylan çayında tat ve dem çok güzel şekilde oranlanmıştır.

Seylan çayının bu şekilde türleri olduğundan, en iyisi birkaç türünü denemeniz ve damak tadınıza uygun olanı tercih etmenizdir. Siyah çay her zaman kuru bir yerde saklanmalı ve dikkatli demlenmelidir. Işıktan koruyun, ağzı kapalı saklayın. Ancak bu şekilde lezzetli bir çay içebilirsiniz.
" } ] }