{ "title": "Rezene Çayı", "image": "https://www.bitkicaylari.gen.tr/images/rezene-cayi.jpg", "date": "19.01.2024 12:35:32", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "
Rezene çayı, mutfakların vazgeçilmez baharatlarından olan rezene alternatifin tıbbın da vazgeçilmezleri arasındadır. İnsan sağlığına geniş alanda faydaları bulunmaktadır. Rezene çayı rezene bitkisinin tohumlarından elde edilen bir çaydır. Çin, Hindistan ve Orta Doğu'da kullanımı çok eski tarihlere dayanmaktadır. Bu ülkelerde bitkisel bir ilaç olarak faydalarından yüzyıllardır yararlanılmaktadır. Meyan kökünü andırıcı bir aromaya sahiptir. Kalsiyum, potasyum, fosfor gibi elementler bakımından zengin içeriğe sahiptir. A ve C vitamini değeri de oldukça yüksektir. Yaş ve kurutularak tüketildiği için yılın her anında tüketimi mümkündür.

Rezene Çayı Nasıl Yapılır?

1 fincan rezene çayı için 1 çay kaşığı rezene tohumu kullanmak yeterli olur. Tohumlar önce ezilir ve bir fincan kaynatılmış suyun içine eklenerek 10 dakika demlenir. Çay demlenip süzüldükten sonra limon ve bal eklenerek tatlandırılıp içilebileceği gibi sade olarak da içilebilir.

Rezene Çayı Faydaları Nelerdir?

Sindirim sistemi: İçeriğinde ciddi anlamda diyet lifi içeren rezene çayı sindirim sistemi sağlığını korur. Vücuda alınan gıdaların hızla möleküllere bölünmesini ve vücut tarafından kolay sindirilmesini sağlar. Bağırsak rahatsızlıkları içinde oldukça faydalı çaylardan biridir.

Kanser: Kanser hastalığının başlangıç aşamasında düzenli kullanıldığında tedavi edici özelliği olduğu bilinir. İlerlemiş kanser vakalarında etkisi pek olmasa da başlangıçta kullanıldığında kansere yol açan serbest radikalleri yok edebilir. Rezene tohumlarıyla hazırlanan rezene çayının bu alanda başarılı olduğu bilinir.

Kolesterol: İçeriğinde bulunan lifler kötü kolesterolün düşmesini iyi kolesterolün ise artmasını sağlayarak kolesterol seviyesini düzenlemeye yardımcı olur. Bu sayede dolaylı yollardan kalp ve damar hastalıklarına karşıda iyi gelir.

Gaz giderici: Rezene çayı gaz problemi yaşayan kişiler tarafından kullanıldığında anında çözüm sağlayabilir. İçeriğinde pek çok uçucu yağ bulunmaktadır. Uçucu yağların vücutta biriken gaz üzerinde ciddi anlamda olumlu etkileri vardır. Mükemmel bir antioksidan olduğu içinde bu alanda faydalıdır.

Kan hücreleri: Rezene çayı kırmızı kan hücrelerinin çoğalmasına katkıda bulunabilir. Bu anlamda faydası olan ender bitki çaylarındandır. İçeriğinde kırmızı kan hücrelerinin çoğalmasını sağlayacak bakır gibi faydalı bileşenler vardır.

Kan basıncı ve kalp hızı: Gün içinde yaşanan stres gibi durumlar kan basıncını ve kalp atışını etkileyebilir. Vücuda bu alanda yardımcı olmak için rezene çayı kullanılabilir. Kalp hızını ve kan basıncını düzenleyici özelliktedir.

İdrar söktürücü: Rezene çayı idrar söktürücü olarak kullanılabilir. Bu etkisi sayesinde vücutta biriken zararlı toksinlerin idrar yoluyla kolayca dışarı atılmasını sağlar.

Astım-bronşit: Rezene çayı astım ve bronşit gibi hastalıklara karşı kullanıldığında bu hastalıklar sebebiyle yaşanan semptomların hafiflemesini sağlar. Rahatsızlık boyunca günde bir fincan içmek yeterli olur.

Kemik sağlığı: Rezene çayı vücutta geniş yelpazede faydalarından yararlanılan bir çaydır. Kemik sağlığını da koruyucu etkisi bulunmaktadır.

Sinir sistemi: Sinir sistemi üzerinde olumlu etkiler bırakan bir çaydır. Sinirleri sakinleştirici etkisi bulunan rezene çayı bu etkisi için günde sabah akşam olmak üzere 2 fincan tüketilebilir.

Kilo verme: Bağırsak hareketlerini ve metabolizmayı hızlandırıcı etkisi sayesinde kilo vermeyi kolaylaştıran bir bitki çayıdır. Kilo vermek için tek başına yeterli olmasa da bir diyet ve uygun bir egzersizle desteklendiğinde kilo verme sürecine katkıda bulunur.

Anne sütü: Rezene çayının anne sütünü arttırıcı etkisi vardır. Ancak sütün daha fazla olması için aşırı tüketimden kaçınılmalıdır. Aşırı tüketildiğinde hem anneyi hem de emen bebeği olumsuz etkiler.

Vücuda kuvvet verir: Rezene çayı içeriğinde bulunan antioksidan sayesinde vücudun kuvvetlenmesini e birçok hastalığa karşı direnç kazanmasını sağlar. Parazit ve virüs gibi vücuda veren olumsuzlukları vücuttan uzaklaştırır.

Antibiyotik: Rezene çayı doğal bir antibiyotik olarak antibiyotik tedavisi gerektiren hastalıklar için kullanılabilir. Çok ciddi hastalıklarda bile tedavi edici özelliği bulunmaktadır. Ancak bu tarz hastalıklarda önce doktora danışılması ve tıbbi tedaviye destek amacıyla kullanılması gerekir.

Bebeklerde: Rezene çayının bebekler üzerinde sakinleştirici etkisi olduğu bilinir. Ara ara 1 çay kaşığını geçmeyecek şekilde bebeklere verilebilir. Yalnız bu işlemin günlük olarak değil birkaç gün arayla yapılması gerekir.

Cilt sağlığı: Rezene tohumunun cilt üzerinde olumlu etkileri bulunmaktadır. Cilt güzelliği için ekonomik bir yol olan rezene çayı içerdiği vitamin ve mineraller sayesinde cildin güzelliğini ve sağlığını korur. Deri enfeksiyonlarına karşı oldukça faydalıdır. Çayıyla akne ve sivilceler tedavi edilebilir. Ciltte oluşan alerji ve tahrişe karşı iyi gelir.

Göz sağlığı: Göz ve çevresinde meydana gelen enfeksiyonla mücadele için kullanılabilir. Hazırlanan çay ılıdıktan sonra kullanılmalıdır. Bir parça pamuk çaya batırılıp göz kapağı üzerine kapatılır. Bir süre bekletildiğinde hem enfeksiyon hem de görme kusurlarına karşı çözüm sağlanabilir.

Ağız sağlığı: Hazırlanan rezene çayı ağız sağlığı içinde kullanılabilir. Çay soğuduktan sonra gargara suyu olarak kullanıldığında ağız içindeki bakterilerin yok olmasını sağlar. Ağızda oluşan aft tarzı yaralara, dişeti sorunlarına karşı iyi gelir.

Rezene Çayı Zararları Nelerdir?

Rezene çayı aşırı tüketilmediği takdirde herhangi bir yan etkiye sebep olmaz. Fazla tüketilen rezene çayı mide bulantısı, kusma, baş ağrısı gibi şikâyetlere yol açabilir. Beraberinde kalp çarpıntısı, ciltte dökülme, kızarıklık, nefes darlığı ve akciğerde ödeme yol açabilir. Anne sütünü arttırıcı etkisi olan rezene çayı emzirme ve gebelik döneminde mutlaka hekime danışılarak tüketilmelidir. Bunun haricinde karaciğer, safra ve böbreklerde sıkıntı yaşayan kişiler çayın kullanımından kaçınmalıdır.
" } ] }