{ "title": "Masala Çayı", "image": "https://www.bitkicaylari.gen.tr/images/masala-cayi.jpg", "date": "19.01.2024 15:50:39", "author": "betül kızılkaya", "article": [ { "article": "
Masala çayı, daha önce duymadığımız için kulağımıza yabancı gelen bu çay, uzun yıllardan beri Asya ülkeleri ve daha çok Hindistan'da sevilerek tüketilen sağlıklı doğal bitki çayıdır. Masala çayının diğer ismine de Hint çayı adı verilmektedir. Uzak doğu ve Asya ülkelerinde masala chai olarak bilinen bu çayın çok farklı tadı vardır. İçerisinde birbirinden değişik baharat ve süt kullanılmasıyla farklı bir lezzeti vardır. Şifa deposu olan bu çayın malzemelerini aktarlar ve baharatçılardan kolaylıkla bulabilirsiniz.

Bu çayın yapılışı ile ilgili birbirinden değişik farklı tarifler bulabilirsiniz. Tariflerin hangisi doğrudur diye düşünmenize gerek yok. Bu çayda ana malzemeleri aynı tuttuğunuz sürece tadında fazla fark olmayacaktır. Siyah çay, karanfil, kakule, süt bu çayın ana malzemelerini oluşturmaktadır. Bu malzemeleri uyguladığınızda farklı tariflerle çayın tadını bulabilirsiniz.

Masala çayı şifa deposu insan sağlığına son derece faydalı bir çaydır. İçindeki baharatların vücuda değişik bölgelerine faydalarını düşünürsek ne demek istediğimizi çok iyi anlarsınız. Masala çayı fiziksel faydanın yanında ruhen de rahatlık verir. Eski antik hint felsefesine göre bu çayın içindeki baharatlar ile zihne güç verir ve stresi yok eder. Yorgunluğa iyi gelmekte ve vücudu rahatlatmaktadır. Nezle, grip, soğuk algınlığı gibi kış hastalıkların iyileşmesinde çok etkilidir. Sindirim sistemini rahatlatarak, kolesterolü dengeler ve kalp sağlığı açısından faydalıdır. Diyabete iyi gelmekte ve asabi olmamızın önüne geçmektedir. Malzemelerin yanında diğer faydalarını anlatınca çayı hemen yapıp içmek isteyeceksiniz.

Masala çayı malzemeleri
Nasıl Yapılır?

Kabuk tarçın, kakule kabuğu ve karanfili havanda döverek toz haline getirin. Kullanım tercihinize göre demlik ya da derin bir tencereye su konularak kaynatılır. Toz haline getirdiğimiz baharatları kaynayan suya atılarak, içine karabiber tanesi, anason, zencefil, siyah çay ve rezene de eklenir. 6-7 dakika daha kaynatarak, süt, bal ya da şekeri de ilave ederek, 10 dakika kadar daha kaynatılır. Altı kapatılarak 10-15 dakika demlenmeye bırakılır ve içilir.

Afiyet olsun.
" } ] }