{ "title": "Karanfil Çayı", "image": "https://www.bitkicaylari.gen.tr/images/karanfil-cayi.jpg", "date": "18.01.2024 22:37:21", "author": "Emrah Bulut", "article": [ { "article": "
Karanfil Çayı, Karanfil bitkisi, Asya ve Güney Amerikanın tropik alanlarında yetişen bir bitki ağacıdır. Karanfil bitkisi yapraklarını dökmeyen bir tür bitkidir. Karanfil bitkisinin tomurcukları ve kökü baharat olarak yemeklerde tat vermek için dünya genelinde kullanımı sağlanır. Karanfil bitkisi çeşitli rahatsızlıkların tedavisinde başta Asya ülkelerinde ve birçok ülkede geleneksel şekilde kullanımı gerçekleşir. Karanfil bitkisi bu amaçla en fazla kullanılmakta olunan çeşitleri çay ve çiçeğin özünden elde edilmiş yağ şeklinde olmaktadır. Güzel kokulu ağaç ve çalılar ailesinden olan karanfil bitkisi botanik adı Eugenia caryophyllus olarak bilinmektedir. Tomurcukları ağacın yaprakları mora döndüğü zaman toplanmakta. Karanfil bitkisi 600 yılından beri Çin'de tedavi amaçlı olarak kullanılmıştır ve bu hususlarda bilgiler bulunmaktadır. Karanfil bitkisi sadece belirtilen amaçlarla kullanılmamaktadır. Karanfil bitkisinden karanfil çayı elde edilmesiyle birçok açıdan fayda sağlanır.

Karanfil çayı;
Karanfil Çayı Nasıl Yapılır?

Kurutulmuş olan 5-7 diş karanfili havanda iyice toz haline getirene kadar dövülmesi gerekir. İçilecek bardak kadar suyu kaynatalım sonra ocağın altın kapatalım ve karanfil tozunu suya ilave edelim. Demliğin kapağı kapalı halde 10 dakika demleyip sonra içmelisiniz. Karanfil çayının güçlü olması için yarım saat kadar beklemek daha iyi etki sağlar. Eğer tek seferde daha çok karanfil çayı hazırlayarak saklamak isterseniz buzdolabında 7 gün dayanır.

Karanfil çayı, serin olan bir yerde, karanlık, kuru bir yerde ağzı sıkıca kapatılmış cam kap içerisinde saklanmalıdır. Karanfil çayı bu şekilde yaklaşık olarak ön gün kadar tazeliğini korur.

Karanfil Çayı Yan Etkileri Nelerdir?

Yemeklere tat vermek için kullanımının yanı sıra kullanılan karanfil çayı herhangi bir yan etki oluşturmaz. Fakat çay olarak daha yüksek oranlarda karanfil çayı tüketmek yan etkileri hususunda bilimsel bir çalışma olmadığı için kesin bir cevap vermek zor olacaktır. Çocuklar karanfil çayını kullanmamalıdır. Diş etleri üzerinde uzun süreli olarak karanfil çayı kullanmak hasara sebep olabilir. Karanfil çayı fazla tüketmek ağızda hassasiyete ve tahrişe sebep olabilir. Karanfil çayı fazla olarak kullanımında karaciğer hasarı ve vücutta sıvı dengesizliğine sebebiyet verir. Gebe olan ve emziren bayanların düzenli olarak karanfil çayı kullanması tavsiye edilmemektedir. Bu gibi hassas durumlarda karanfil çayı kullanmadan önce doktorunuza başvurmanız gerekir. Bazı çalışmalar karanfil çayını. Kan pıhtılaşmasını yavaşlattığı yönünde sonuçlar oluşturduğundan dolayı cerrahi bir müdahale uygulanacaksa bu uygulamanın öncesinde ve sonrasında karanfil çayı kullanımı önerilmez. Planlanmış olan bir ameliyatınız varsa eğer operasyon gününden 2 hafta önce karanfil çayı kullanımını bırakın.
" } ] }