{ "title": "Isırgan Otu Çayı", "image": "https://www.bitkicaylari.gen.tr/images/isirgan-otu-cayi.jpg", "date": "19.01.2024 06:17:19", "author": "Murat aydogan", "article": [ { "article": "
Isırgan Otu Çayı, çok eski zamanlardan beri insanların faydaları nedeniyle kullandığı bitki çaylarından biridir. Son derece yaygın olarak kullanılan bu bitki çayı, düzenli olarak kullanıldığında büyük faydalar göstermektedir. Bu bitki, ülkemizde de yaygın olarak yetişen bir bitki olduğu için gerek kuru gerekse taze bir şekilde bu bitkiyi bulmak mümkündür. Yapılan araştırmalarla kanıtlanmış olan besleyicilik özelliği nedeniyle de bilinmektedir. Tarihine bakıldığı zaman Antik çağlardan beri bu bitkinin kullanıldığını görebiliyoruz. Öyle ki bu çağlarda tıbbi amaçlarla ısırgan otu kullanılmıştır.

Isırgan otunun yapraklarının üzerine bulunan tırtıklı yapılar, cilde battığı için ısırgan otu adı verilmiştir. Tıpkı bir alerjik etki yapar gibi kızarıklıklara neden olmaktadır. Bu nedenle ısırgan otu çayı yaparken çok dikkat etmeniz gerekmektedir. Uzun sürede kurutulmuş olan ısırgan otlarında bu yanma herhangi bir şekilde hissedilmemektedir. Faydaları en çok vitaminleri nedeni ile görülebilmektedir. Özellikle kış aylarında bu bitki çayını bol bol tüketmeniz önerilmektedir.

Isırgan Otu Çayının Faydaları Nelerdir?
Yukarıda belirtilen faydaların yanında, ciltteki aknelerin temizlenmesinde, kalp rahatsızlıklarına destek olması, tiroit bezlerinin fonksiyonlarını düzenlemesi, stresi azaltması ve vücuttaki iltihaplanmaları önlemesi gibi farklı faydaları bulunmaktadır.

Isırgan Otu Çayı Nasıl Hazırlanır?

Bunun için öncelikle yaş bir şekilde bu çayı hazırlamak istiyorsanız 5-6 dal kadar ısırgan otuna ihtiyacınız vardır. Bu otlara çıplak elle dokunmamanız gerekmektedir. Daha sonra bu ısırgan otlarını temiz bir ortama bırakarak kurumasını sağlayın. Kurumuş olan ısırgan otlarının yapraklarını ufaltmadan bekletin.

Çayı hazırlamak için en az 10 ısırgan otu yaprağını en az 4 su bardağı suyla birlikte koyun. Bu şekilde en az 15 dakika boyunca kaynatmanız gerekmektedir. Bu kaynama gerçekleştikten sonra iyice süzmeniz gerekmektedir. Süzdükten sonra bal ya da diğer tatlandırıcılarla bu çayı tatlandırın. En az 1 saat buzdolabında ısırgan otu çayı soğutulur. Artık çay hazır. Bu çayı sıcakken de tüketebilirsiniz. Özellikle kış aylarında ılıkken içmeniz daha sağlıklı olacaktır.

" } ] }