{ "title": "Ihlamur Çayı", "image": "https://www.bitkicaylari.gen.tr/images/ihlamur-cayi.jpg", "date": "21.01.2024 11:48:45", "author": "Emrah Bulut", "article": [ { "article": "
Ihlamur Çayı, Avrupa'da bölgesinde halk arasında eski zamanlardan beri çeşitli rahatsızlıkların tedavisinde kullanımı sağlanan ıhlamur bitkisi, Tilia adıyla bilinen ıhlamur ağacından elde edilir. En fazla rastlanan ıhlamur ağacı türleri genel olarak Tilia cordata ıhlamur ve Tilia platyphyllos ıhlamur olmaktadır. İki ağacın farkı ise yapraklarının büyüklüğüdür. Ihlamur çayı geleneksel olarak sinirleri yatıştırmada etkilidir ve kaygı giderici olarak kullanımı sağlanır. Ihlamur ağacı oldukça hızlı büyüme gerçekleştirir ve boyu 10-25 metre uzunluğa ulaşır. Ihlamur bitkisinden elde edilen ıhlamur çayı sağlık açısından oldukça faydalıdır ve bazı rahatsızlıkların tedavisinde kullanılır. Ihlamur bitkisi sarı-beyaz renklerde açan çiçekleri ve yaprakları vardır. Ihlamur bitkisinin çiçekleri, bahar ayında açar ve bahar mevsiminde toplandıktan sonra kurutulur. Kalp şeklinde olan bu çiçekler 5-10 santim uzunluğa kadar büyümektedir. Ihlamur ağacının kabuğu gri renkte, yumuşak ve lifli olan bir yapıdadır. Ilıman iklimlere özgü olan ıhlamur ağacı kışın yaprağını döker. Ağacın türüne bağlı olarak güçlü ve yumuşak kokulu çiçekleri olabilir. Çiçeklerinde bulunan yağ aromatik bir tat oluşturur. Kurutulmuş çiçekleri de hafif tatlı ve yapışkan yapıdadır. Ihlamur ağacının çiçekleri Ortaçağ'dan günümüze kadar geleneksel olarak terlemeyi teşvik etmek amacıyla ve ateş düşürmek amacıyla kullanılmaktır. Ihlamur çayı tarih boyunca idrar söktürücü etkisiyle, spazm çözücü etkisiyle, mideyi sakinleştirici etkisiyle, öksürük ve boğaz ağrılarını giderici etkisiyle, balgam söktürücü özelliğiyle, migren ağrılarına karşı, karaciğer ve safra hastalıklarına karşı kullanıldığı bilinir.

Ihlamur Çayı Faydaları Nelerdir?
Ihlamur Çayı Nasıl Yapılır?

Yemeklerden sonra tüketilen siyah çay veya kahve tüketimi yerine ıhlamur çayı içerek hem sindirim sisteminizin daha iyi çalışmasına hem de ruhsal olarak rahatlama gerçekleştirebilirsiniz. Ihlamur çayı hazırlanmaya başlanmasında bardak başına bir çay kaşığı olacak şekilde kurutulmuş ıhlamur ölçüsü kullanılır. Ihlamuru suyla beraber kaynatmak ıhlamurun tadını kötü eder. Önce suyu kaynatmak gerekir ve önceden ıhlamur koyulan demliğe kaynamış suyu aktararak ağzını kapatıp ve 15 dakika demlenmesini beklemeliyiz. Yemeklerden sonra günde 3 kez ıhlamur çayı tüketilebilir.

Ihlamur çayı ülkemizde olduğu gibi farklı ülkelerde de geleneksel olarak grip sebebiyle yükselen ateşi düşürmek için kullanılır. Ihlamur çayının buharı burun tıkanıklığını açmada birebirdir ve sıcak ıhlamur çayı boğaz ağrısını alır, öksürüğü giderir. Diğer popüler kullanımı amacıysa sakinleştirici etkisiyle sinirleri yatıştırmak amaçlıdır. Yatıştırıcı etkisi olan ıhlamur çayı gerginliği giderir, kaygı sebebiyle gerilen sinirleri yatıştırıcı özelliği vardır, stresi yok eder ve uyku problemlerini giderir. Kalp çarpıntısına iyi gelen ve yüksek tansiyona karşı kullanımı önerilen ıhlamur çayı, C vitamini kaynağı olan limon suyuyla beraber tüketildiği zaman bağışıklık sistemine daha fazla güçlülük sağlar.

Ihlamur Çayı Yan Etkileri Nelerdir?

Ihlamur çayı kısa süreli ve tavsiye edilen oranlarda kullanıldığı vakit herhangi bir yan etki oluşturmaz. Fakat uzmanlar uzun süreli kullanımında kalp hasarına neden olacağını belirtmektedir.
" } ] }