{ "title": "Elma Çayı", "image": "https://www.bitkicaylari.gen.tr/images/elma-cayi.jpg", "date": "21.01.2024 16:19:13", "author": "İskender ŞEVKAY", "article": [ { "article": "Elma çayı, Elmanızı afiyetle yiyip bitirdikten sonra soyulan kabukları lezzetli bir çay yapmak için kullanabilirsiniz. Ayrıca hazırlaması gayet basit olan elma çayı daha çok kalori yakmanıza ve kilo vermenize etki eder. Çünkü elmanın kabuğunda bulunan ursolik asit hakkında yapılan araştırmalarda, bu naturel bileşenin kalori yakmayı hızlandırarak adale kütlesinin çoğalmasını sağladığı yönünde neticeler elde edilmiş. Kilo vermeye etkisi olsun olmasın, elma çayı gayet tatlı ve içimi keyifli bir çay'dır. Ayrıca yalnızca elma çayı yapmanız gerekmiyor, diğer içtiğiniz çayları aromalandırmak için de birkaç adet elma kabuğu içine katabilirsiniz.

Elma çayı tarifi

Çayınızı kırmızı veya yeşil elma kabukları ile hazırlayabilirsiniz. Elma kabuklarını koruyucu tarım ilaçlarından temizleyebilmek için çeşmenin altında ortalama 3 dakika kadar yıkayın. 3 ya da 4 adet orta uzunlukta kesilen elma kabuğundan 1 bardak çay çıkarabiliriz. Yeteri kadar suyu kaynatıp kesilen elma kabuklarını içine atıp 5 dakika kadar daha kaynatın. 3 dakika kadar soğuttuktan sonra kabukları süzüp çayınızı keyifle içebilirsiniz. Elma kabuklarını başka bir bitki çayı ile kullanmak için kabuklarınızı kaynattıktan sonra içinden alın ve bu kaynatılan su ile bitki çayınızı demleyebilirsiniz.

Elma çayının faydaları nelerdir?

Fazladan kalori yakmayı sağlayan ursolik asidin dışında elma kabukları, B6 vitamini açısından oldukça zengindir. B6 vitamini de vücudumuzun bağışıklığını yükselttiği gibi ayrıca beyaz kan hücresi üretiminde de baş aktördür. Lif oranı yüksek bir gıda olması sebebi ile sindirim sistemine de çok faydalıdır, rahat tuvalete çıkılmasını sağlar. Elma yüksek ölçüde A ve C vitamini içerir. C vitamini vücudu hastalıklara karşı dayanıklı duruma getirirken, A vitamini ise göz sağlığında çok önemlidir. Ayrıca elma kabuğundan elde edebileceğimiz önemli mineraller ise; kalsiyum, folat, fosfor, potasyum ve demir'dir. Elma kabuğunda, flavonoidler ve fenolik asit gibi kuvvetli antioksidanlar vardır.
" } ] }