{ "title": "Ekinezya Çayı", "image": "https://www.bitkicaylari.gen.tr/images/ekinezya-cayi.jpg", "date": "20.01.2024 20:20:27", "author": "Emrah Bulut", "article": [ { "article": "Ekinezya çayı bitkisi Amerika kıtasında doğal olarak yetişen ve bu bölgede en popüler bitkiler arasında olan ekinezya kıta yerlileri tarafından kullanılmış olan ve günümüzde halen çeşitli hastalıkların tedavisinde kullanılan şifalı bir bitki türüdür. Ekinezya bitkisinin ismi, şeklinden dolayı Yunanca dikenli kirpi anlamında olan ecinostan türetilmiştir. Ekinezya bitkisinin çiçeği, yaprağı ve kökü kullanılabilir. Bu bitkinin en fazla kullanıldığı yer enfeksiyonlara karşı ve grip gibi bulaşıcı olan hastalıklara karşı olarak kullanılmasıdır. Ekinezya bitkisi kırmızı ay çiçeği, Brauneria angustifolia, Brauneria pallida bitkisi, tarak çiçeği bitkisi, Kansas bitkisi, kirpi otu bitkisi, Hint otu ve koni çiçeği olarak da farklı isimlerle bilinmektedir. Soğuk algınlığına karşı iyi gelir ekinezya çayı antiseptik özelliği vardır. Boğaz ağrısına karşı iyi gelmektedir. Kuru öksürüğü giderir. Boğaz şişkinliğini azaltır. Kas ve eklem ağrılarına iyi gelir ve kansere karşı korunma amacıyla kullanımı sağlanır. Ekinezya çayı basur tedavisinde kullanılır. Ateş düşürücü etkisi vardır. Orta dereceli enfeksiyonların tedavisinde kullanımı sağlanır. Bağışıklık sistemini güçlendirici etki oluşturur. İdrar yolu enfeksiyonlarına karşı kullanılmaktadır. Saman nezlesine oldukça iyi gelir. Migren nedeniyle oluşan baş ağrısılarını hafifletici etki oluşturur. Alerji belirtilerini azaltır.

Ekinezya Çayı Nasıl Yapılır?

Ekinezya çayı, çiçeği ve yaprakları kullanılsa bile en etkili ve faydalı ekinezya çayı bitkinin kökünden elde edilir. Çayı hazırlamak için taze ekinezya kökünden kullanılacaksa eğer bir adet ekinezya kökünün üzerine 1 kaç bardak kaynar su ekleyerek hazırlayabilirsiniz. Kuru ekinezya kökü kullanacaksanız eğer 1 kaç bardak suya 2 çay kaşığı ekinezya eklemeniz yeterli olur. Demlik kapalı olarak 5-10 dakika demlenmelidir. Soğuk algınlığını daha hızlı geçirmek istiyorsanız eğer ekinezya çayını sıcak olarak içmeniz tavsiye edilir. Ekinezya kökü bitkinin faydasını sağlayacak olan en sağlam kısmı olmakla birlikte ekinezya kökünden hazırlayacağınız çayın tadı acı olabilir. Tat vermek amacıyla bal, limon suyu ya da 1 dilim zencefil eklenebilir ya da hazırlanan çayın tatlı olması için kök yerine yapraklarından hazırlanabilir. Tavsiye edilen dozaj günde bir iki çay kaşığı kurutulmuş kökle hazırladığınız ekinezya çayını 3 kere öğünler arası tüketmek gerekir. Yani günde toplam 3 çay kaşığı kurutulmuş ekinezyadan hazırlanmış olan 3 bardaktan fazla içilmemeli. Bir hafta düzenli olarak kullanıldıktan sonra 2 hafta ara verilmelidir.

Ekinezya çayı vücutta oluşan enfeksiyonlarla savaşan kimyasalların salgılanmasını etkiler ve bu sayede grip başta olmak üzere virüsler yoluyla bulaşan hastalıkların tedavisinde etkili olmaktadır. Bilimsel araştırma sayısı yetersiz gelmekte beraber geleneksel olarak bağışıklık sistemini güçlendirmek amacıyla tavsiye edilir. Ekinezya çayı egzama rahatsızlığında, mantar gibi cilt hastalıklarının tedavisinde masaj yapılarak kullanılmasında etkili olduğu bilinmektedir. Ekinezya çayı tüketmek A, B kompleks ve E vitaminleriyle birlikte kalsiyum maddesi, magnezyum maddesi, demir, potasyum ve sodyum gibi mineralleri için iyi bir kaynak olduğundan dolayı kişileri dinç tutacaktır. Bazı laboratuvar çalışmalarında ekinezyanın eklem ve kas ağrılarını dindirmesinde, migren ağrılarını gidermesinde ve iltihabı azaltmak için bazı aktif bileşenlere sahip olduğunu belirtmektedir. Çay formunda veya harici krem olarak kullanıldığı vakit idrar yolu enfeksiyonları, kulak enfeksiyonları, ayak mantarı, sinüzit, saman nezlesi benzeri hastalıklara sebep olmaktadır.
" } ] }