{ "title": "Defne Çayı", "image": "https://www.bitkicaylari.gen.tr/images/defne-cayi.jpg", "date": "19.01.2024 00:04:46", "author": "Emrah Bulut", "article": [ { "article": "
Defne çayı, defne bitkisinin ağacının yaprağından elde edilen şifalı bir çaydır. Defne bitkisi defnegiller familyası üyesi olarak bilinir. Yazın ve kışın yaprağını dökmeyen bir bitki olmaktadır. Ülkemizin Akdeniz kıyıları başta olmak üzere Ege, Marmara ve Karadeniz kıyılarıyla bu kıyıların iç kesimlerinde yetişme alanı bulur. İlkbahar mevsiminde açan sarı renkli ya da yeşil renkli ufak çiçekleri olgunlaştığında rengi koyu mor, tek tohumlu ve etli meyveleri anımsatır. Bitkinin yuvarlak kesitli ve mor, kahverengi olan gövdesi, zamanla odunsu bir hal alır ve rengi griye dönmektedir.

Defne Çayı Nasıl Yapılır: Defne çayı, defne yaprağıyla iki farklı şekilde hazırlanmaktadır.1 büyük bardak defne çayı için 4 adet defne yaprağını suyla birlikte kaynatalım ve defne çayı kaynadıktan sonra ocağın altını kapatalım. Ocağın altı kapandıktan sonra 5 dakika çayın demlenmesini bekleyelim. İlk tarifimiz bu şekilde hazırlanır. İkinci tarif ise suyu kaynattıktan sonra defne yapraklarının bulunduğu bardağa suyu ilave edelim ve bardağın ağzını kapatalım. Ağzı kapalı olan bardağı 10 dakika kadar demlemeye bırakalım. Çayın tadı sert olursa eğer 2 yemek kaşığı süt veya 1 çay kaşığı balla tatlandıralım.

Defne Çayı Faydaları Nelerdir?
Defne Çayı Kullanım Şekli: Defne yapraklarının yaz sonunda toplanmasıyla, toplanan yapraklar gölgelik ve havadar olan bir yerde kuruması sağlanır. Parçalanmış olan kuru yapraklardan 4 adet 5 bardak kaynar suya atılır. Yapraklar suyla birlikte 5 dakika kaynatılır. Demlenmesi için 10 dakika kadar beklenir. Yemeklerden sonra ya da yemek aralarında günde 1-2 fincan tüketilir. Çok fazla tüketilmemelidir, kusturucu etki oluşturur.

Öksürük İçin Defne Çayı: Defne çayını, öksürüğü geçirmek ve balgam söktürücü olarak kullanmak istiyorsanız eğer bu tarifi hazırlayabilirsiniz. Yarım litre suya 5 yemek kaşığı bal, 15 adet kurutulmuş olan ve iyice toz haline getirilmiş defne yaprağı, 2 adet orta boy limon (Kabuklarıyla). Karışımı kısık ateşte yoğun bir kıvama gelinceye dek karıştırmak gereklidir. Yaklaşık olarak 15 dakika kaynayan defne çayı ocaktan alınarak soğumasını beklenir. Defne çayı soğuduktan sonra yoğun bir şurup kıvamını alacaktır. Daha sonra hava alamayan bir kaba alarak buzdolabında saklanması gerekir. Öksürük geçene kadar bu karışımdan günde 3 kaşık kullanılır. Hazırlanan defne çayı öksürük problemlerini kullanımından bir süre sonra yok edecektir.

Defne çayı diğer bitkisel çaylar gibi kontrollü olarak tüketimi sağlanmalıdır. Aşırı olarak tüketiminde mide rahatsızlıklarına sebep olabilir. Hamile kalmaya çalışan bayanlara önerilmez. Gebelik ve emzirme dönemlerinde tüketimi sağlanmamalıdır. Herhangi bir cerrahi operasyondan 1 hafta önce kullanımı bitirilmelidir. Rahatlatıcı etkisi olan ilaçlarla birlikte kullanımı önerilmez aksi taktirde kullanılan ilaçların etkisini arttıracağından dolayı olumsuz etkiler meydana getirir.
" } ] }