{ "title": "Çınar Yaprağı Çayı", "image": "https://www.bitkicaylari.gen.tr/images/cinar-yapragi-cayi-5859.jpg", "date": "20.01.2024 07:46:48", "author": "Hamdiye ÖNCÜ", "article": [ { "article": "Çınar yaprağı çayı, çınar ülkemizde hemen hemen bütün bölgelerde yetişebilir özelliğe sahiptir. Çınar yaprağı, 40-50 metreye kadar uzayabilen, kumlu ve çakıllı toprakları seven, çok hızlı büyüyen uzun ömürlü ve dayanıklı bir ağacın yaprağıdır. Ağacın yaprağı kadar kozalağı da önemli bir sağlık faydasıdır. Çınar ağacı aynı zamanda mobilya üretiminde de kullanılır. Çınar yaprağıyla hazırlanan karışım bilhassa kireçlenme problemine karşı iyi gelir. Beraberindeki farklı hastalıklarda alternatif olarak kullanılır.

Çınar yaprağı çayı nasıl yapılır?

1 su bardağı klorsuz suyun içine, kurutulmuş ve ufalanmış 1,5 çorba kaşığı çınar yaprağı eklenir. Kısık ocakta en fazla 1 dakika kaynatılmasının ardından, ocaktan alınarak ılımaya bırakılması gerekir. Ilıyan çay süzgeçten geçirilip, sabah kahvaltısından sonra öğle yemeğine yakın bir vakitte aç karnına 1 su bardağı olacak şekilde, öğlen yemeğinden sonra akşam yemeğine yakın bir zamanda aynı şekilde 1 su bardağı olacak şekilde günde 2 defa içilmelidir. Çınar yaprağı çayı 2 hafta düzenli içildikten sonra 3 gün ara verilir. 3 gün sonra tekrar 2 hafta düzenli bir şekilde içilmesi gerekir. Çay her defa taze olarak hazırlanırsa daha iyi faydalı olacaktır.

Çınar yaprağı çayının faydaları nelerdir?
Çınar yaprağı çayının zararları nelerdir?

Çınar yaprağının esasen sağlık açısından bilindik bir zararı yoktur. Özel durumlarda bazı yan etkileri olabilir. Çınar yaprağının içinde bulunan tanen adı verilen bileşen aslında vücutta bir yan etkiye sebep olmamaktadır. Ancak bazı durumlarda çok az da olsa mide bulantısına sebep olabilir. Oluşan mide bulantısı çok kısa ve geçici süre etkili olur. Mütemadiyen kullanılan ilaçlar ile etkileşim yaratabileceği için doktora danışılarak içilmesi gerekir. Asitli bir içeriğe sahip olduğundan fazla tüketilmemesi gerekir. Bunun dışınca çınar yaprağı çayının bilinen ve kanıtlanan herhangi bir zararı yoktur.

" } ] }