{ "title": "Bitki Çayı", "image": "https://www.bitkicaylari.gen.tr/images/bitki-cayi.jpg", "date": "19.01.2024 07:48:48", "author": "Gülşah Bulut", "article": [ { "article": "Bitki Çayı, Günümüzde kullanılan birçok bitki çayı türü bulunmaktadır. Bitki çayı genellikle kişiler tarafından tüketilen zayıflama, güzellik ve hastalıklardan kurtulma amaçlı tüketilmektedir. Bitki çayı günümüzde tüketimi çok olmasa da geçmişte herkesin olmazsa olmazlarındandır. Ayrıca kişiler bitki çayını vücut güzelliği içinde tercih etmektedir. Genellikle mis aylarında tercih edilen bu çay boğazı yumuşatması için kullanılmaktadır. Eskiden sobaların üzerinde olan şenliklerin içerisinde sürekli kaynamakta olmaktadır. Bitki çayı çeşitleri ise oldukça fazladır. Örneğin limon çayı, nane çayı, melisa çayı, ıhlamur çayı, papatya çayı, ısırgan otu çayı, kantaron çayı, karabaş çayı ve kekik çayı gibi çaylar olmaktadır. Örneğin yeşil çayı sivilcelere karşı en etkili ilaç olarak bilinmektedir. Bitki çayı kış günlerinde içimizi ısıtır, bağışıklığı kuvvetlendirir, soğuk algınlığı hastalıklarını iyileştirir, vitamin kaynağı deposudur. Özellikle bitki çayını uzmanlar yeni doğum yapan annelere tavsiye etmektedir. Nedeni ise sütü olmayan veya sütü gelmeyen anneler bitki çayı tükettiği zaman sütü çoğalır ve bebeğe de fayda sağlar.

Bitki çayı kullanımı genellikle vücut sıklaştırıcı olduğundan dolayı genellikle sporcular tarafından tercih edilmektedir. Ayrıca obezite hastalığını giderir kişiyi zayıflatır ve kişiyi zinde tutar. Ayrıca bitki çayı kişilerin sağlığını korur ve keyifsiz durumların ortadan kaybolmasını sağlar. Genellikle kurutulmuş bitkilerden demlenerek içilmektedir. Örneğin kök, çiçek veya yaprakların üzerine kaynar su ilave edilerek demlenir. Genellikle bitkiler bir çaydanlığın içine koyulur özellikle kök veya sert kısımları daha sonra su eklenerek kısık ateşte kaynamaya bırakılır. Fakat kaynatma süresi 30 dakikayı aşmamalıdır. Bitki çayı hazırlarken kurutulmuş bir bitki tercih edilmelidir çünkü taze olan bitkinin çayı istenilen etkiyi veremeyebilir. Genel olarak bitki çayları hafif etkili olduğundan öğün aralarında yanı yemeklerden 1 ya da 2 saat sonra mide boş iken içilmesi daha etkili olmaktadır. Bitki çayı ya yemeklerden 30 dakika önce ya da 30 dakika sonra içilmesi hızlı şekilde etkisini göstermesine yaramaktadır.

Bitki çayları eğer tedavi için kullanılıyor ise mutlaka şekersiz bir şekilde tüketilmelidir. Ayrıca bitki çayı kişilerde olan gaz durumunu gidererek rahatlık sağlamaktadır. Bir de bitki çayını içerek sinir ve stresin azalması oldukça mümkün olmaktadır. Bir de bitki çayı A, B, C, E ve K vitaminleri bakımından zengin olmaktadır. Herkes tarafından tüketilebilen bu bitki çayı hamileler tarafından kullanılmamalıdır. Ancak doktor kontrolü altında bitki çayı içilebilir.
" } ] }