{ "title": "Beyaz Çay", "image": "https://www.bitkicaylari.gen.tr/images/beyaz-cay.jpg", "date": "20.01.2024 15:45:35", "author": "betül kızılkaya", "article": [ { "article": "
Beyaz çay, bizim bildiğimiz devamlı içtiğimiz siyah kuru çayın bitkisinden üretilmektedir. Ancak bitkileri aynı olmasına rağmen, beyaz çayın işlenme şekli diğer çaylardan farklıdır. Yine aynı şekilde aynı bitkiden üç farklı çay tadı çıkmaktadır. Yeşil çayın tadı hafif, siyah çayın tadı sert, beyaz çayın tadı ise yumuşak güzel bir tadı vardır. Beyaz çay, çay bitkisinin tam olarak olmamış, yani olgunlaşmamış ve açılmamış yapraklarından oluşur. Tam açılmamış yaprakların üstleri beyaz tüylerle kaplıdır ve beyaz çay adını buradan almaktadır.

Beyaz çayın, işlenmesi diğer çaylara göre daha az işlem görmesine rağmen, işlenme süreci çok da kolay değildir. Beyaz çay, beyaz tüylerle kaplı olan yaprakların tomurcukları toplandıktan sonra, fazla olabilecek suyu atması için düşük ısılı bir ortamda kurumaya bırakılır. Beyaz çayın en zor tarafı toplanma sürecinde gizlidir. Çünkü beyaz çay doğru zamanda doğru çay bitkisinden toplanması ve uygun hava koşullarının oluşması bakımından çok zorlu bir toplanması vardır. Zaten beyaz çay yapraklarının tomurcukları yılda bir kez ilkbaharda sadece 5 gün boyunca toplanır.

Beyaz çay yapımında ilk önce çay seçimi öncelikli olmalıdır. Satın alacağımız çay kaliteli hava almayan bir pakette olmasına dikkat edin. Çünkü beyaz çay diğer çaylara göre raf ömrü daha kısadır. Bir de ilk defa beyaz çay içiyorsanız denemek ve tadına bakmak için çok az alın, eğer beğenirseniz daha sonra istediğiniz miktarda alabilirsiniz. Beyaz çay paketi açıldıktan yaklaşık 5 ay içinde tüketmeniz gerekmektedir. Beyaz çayı demleme şeklide diğer çaylardan farklıdır. En önemli kural suyun 75 derece civarlarında olması gerekmektedir. Suyu kaynattıktan sonra ocaktan alıp 5 dakika kadar bekletip, daha sonra beyaz çay yapraklarının üstüne dökün. Çünkü beyaz çayın üstüne kaynar suyu döktüğümüz zaman çayın tadının acımasına sebep olabilir. Bunun için su kaynayıp, bekletip ondan sonra suyu dökünüz. Demleme süresi yine suyun sıcaklığına göre uzun tutmanız gerekecektir. Ortalama 8-10 dakika demleme süresi idealdir. Çayın içiminde ise 1 bardak büyük fincan ya da bardağa 2 küp şeker atabilirsiniz. Dileğinize göre beyaz çay hafif aromalı yumuşak içimli olduğu için sade olarak da tüketebilirsiniz. Tatlandırıcı olarak şekerin alternatif olarak süt, limon ya da bal kullanabilirsiniz.

Beyaz çayın, uzmanlara göre son derece insan sağlığına faydalı bir bitki çayı olduğu söylenmektedir. Hatta faydalı bitkisel çayları sıralamasında ilk sıralarda yer almaktadır. Yeşil çaya göre antioksidan bakımından çok zengin olan beyaz çay, diğer türlerine göre de faydalıdır. İçinde barındırdığı kateşin maddesi ile kanserli hücrelerin büyümesini önce yavaşlatıp daha sonra kanser hücre oluşumunu etkilediği ve engellediği, ayrıca düzenli beyaz çay içenlerin başta karaciğer, kolon, göğüs, cilt, prostat, pankreas, mide ve yumurtalık kanserine yakalanma riskini azaltmaktadır. Bilhassa meme kanseri yakalanıp iyileşenlerin kanserin tekrar oluşumunu önlemektedir. Yine beyaz çay kalp sağlığı için faydalı olmaktadır. Kateşin maddesi kalp damarlarının yolunu açarak, kan akışını iyileştiriyor ve böylece kan basıncını düşürüp tansiyonu olanlara fayda sağlamaktadır. Beyaz çay antioksidan bakımından çok zengindir. Bundan dolayı cilt hücrelerine iyi gelmekte, cilt hastalıklarının oluşumunu engellenmektedir. Beyaz çay kilo vermek isteyenler içinde bir numaralı dostudur. Metabolizmayı hızlandırıcı etkisi ile kilo alma derdinden kurtulup, fazla olan kilolarımızı vücuttan atmamıza yardımcı olur. Beyaz çay kullanmadan önce, demir takviyesi, kan inceltici, tansiyon ilacı gibi ilaçları kullanan kişiler doktoruna danışması tavsiye edilir.
" } ] }