Sarımsak Çayı, Genellikle güçlü kokusu nedeniyle yemesinden kaçındığımız sarımsağın, saç bakımından kalp hastalıkları riskini düşürmeye kadar birçok faydası vardır. Sarımsağın aynı zamanda doğal bir antibiyotik olduğu çok yaygın bilinen bilgiler arasındadır. Alerjilere karşı vücudun direncini arttırmasının yanı sıra, kan şekeri düzeyinin korunmasına yardımcı olur, hiper tansiyonu ve kolesterolü düşürür.
Bu faydalarıyla birçok farklı kültürlerde yüzlerce yıldır sağlık sorunlarına karşı en sık kullanılan doğal ürünler arasında ilk sıralarda gelmektedir. Hazırlanması oldukça kolay olan sarımsak çayı vücudun toksinlerden temizlenmesine yardımcı olurken sindirim sorunlarına da iyi gelir.
Uzmanlar, diyet esnasında kullanılan sarımsak çayının insan vücudunu zayıflatmaya yönelik çok büyük etkisi olduğunu görmüşler. Bundan dolayı birçok diyetisyen özellikle diyet programları yanında diyet yapacak olan kişiye yemeklerden önce sarımsak çayı içmesini önermektedir. Sarımsak çayı, yemeklerden önce kullanıldığında bir ay içerisinde yaklaşık üç ve beş kilo arasında zayıflattığı, ancak uzmanlar, sarımsak çayının da bu duruma katkısının olması isteyen kişilere, bir diyet ile yapıldığında daha fazla etkisi olduğunu söylüyor. Sarımsak çayı kullanıp ve spor yaptıktan sonra birçok diyet yapan kişi istediği ideal kiloya düşmeyi başardığını belirtiyor.
Sarımsak tarihte Sümerler tarafından ilaç olarak kullanılmakta olup dünyanın birçok yerinde yetiştirildiği bilinmektedir.
Osmanlı tarihinde kaynaklara bakıldığı zamanda sarımsağın bağışıklık sistemini korumak amacıyla kullanılmıştır. Kış aylarına girmeden önce sarımsak önce gül suyu ile yenilmesi durumunda ishal, bağırsak problemleri ve bağışıklığı koruduğu yazılmıştır.
Yara iyileştirme özelliği vardır, damar tıkanıklığını önler, kalbi kuvvetlendirir, krampları azaltır, bağırsaktaki zararlı bakterilerin yok olmasına yardımcı olur, nezle olma durumu varsa azaltır ve bu tür bir hastalık varsa hafifletir, tansiyonu düşürür, verem hastalarına tavsiye edilir, taş oluşmasını engeller, idrar söktürür, cinsel isteği arttırır, saç dökülmesini önler.
Sarımsak çayı tarifinin saçlara da oldukça büyük faydası vardır. Yüzyıllardır saç bakım kremlerinde ve şampuanlarda kullanılan sarımsak, çay olarak tüketildiği zamanda saça fayda sağlıyor. Sarımsak saçları güçlendirir ve doğal bir görünümde parlaklık kazandırır. Bunlarla birlikte saç uçlarındaki kırıklıkları ciddi oranda azaltır. Bu çay kaynatılmış ve ezilmiş sarımsaktan yapılmış olduğu için ağızda sarımsak kokusu bırakır. Bunun için biraz daha çekinilerek kullanılan bir tariftir. Fakat bazı firmalar sarımsak çayı ürünlerinde sarımsak kokusunu arındırıp tüketiciye sürer durumda. Tadı normal çayla aynı olan bu çayların içinde fazladan yağ yakıcı zencefil de bulunmaktadır bu haliyle yağ yakımı özelliği çok daha fazla oluyor.
Sarımsak Çayı Tarif
3-4 parça zencefil, üç diş sarımsak ve yarım çay bardağı limon suyu. Tat vermesini istiyorsanız bal, bu yarım çay bardağını geçmemelidir.
Bir cezvenin içine üç veya dört bardak suyu alın sonra taze sarımsakları ezilmiş halde suyun içerisine atın. Kısık bir ateşte su kaynayıncaya kadar bekleyin. Kaynadıktan sonra ocaktan alın, indirince sarımsaklı suyun içerisine bal ile limon suyunu ekleyin. Bal ve limon suyundan sonra karıştırın ve soğuyuncaya kadar bekleyin. Soğuduktan sonra sarımsaklı çay içilebilir durumdadır. Günde üç öğün, her öğün bir bardak sarımsaklı çayı, hedeflediğiniz kiloya düşene kadar düzenli bir şekilde için ve istediğiniz zaman bırakabilirsiniz.