Ardıç Pekmezi
Ardıç pekmezi, ardıç ağaçlarının kozalaklarından üretilen bir pekmez çeşididir. Bu pekmez andız pekmezi olarak da tabir edilir. Ağacın kozalağında eterli uçucu yağ helenin, acı maddeler, triterpenler, inulin, bulunmaktadır. Bu pekmezin tadı hafif acımsı olmaktadır. İster sade olarak ister tahinle birlikte tüketilmesi isteğe kalmıştır. Ardıç ağacı yüksek rakımlı bölgelerde yetişip, oldukça şifalı bir pekmez olduğu için herkes tarafından ilgi görür.
İçinde katkı maddesi olmadan üretilen ardıç pekmezi, bilhassa Akdeniz bölgesinde daha fazla üretilmektedir. Üretimi biraz zahmetli olsa da ardıç pekmezinin faydaları yanında bu hiç önemli değildir.
Ardıç pekmezi faydaları nelerdir?
Ardıç pekmezi kandaki şeker oranını ayarlayıp, kansızlığa da iyi gelir. Özellikle öksürüğün kesilmesini sağlar ve bronşite iyi gelir. Ağız yarası, verem, böbreklerdeki iltihaplanmanın giderilmesini yardımcı olur. Sarılığın tedavi edilmesinde, mide bulantısının giderilmesinde, sedef, egzama gibi kaşıntılı cilt hastalarında kullanılır. Akciğer ve karaciğere şifalı etkileri vardır. Bağırsaklarda kurtların düşürülmesinde, saç dökülmesi gibi problemleri olanlarda ardıç pekmezini tüketmesi gerekir. - Ardıç pekmezi antioksidandır: Günlük rutin olarak 1 yemek kaşığı ardıç pekmezi tüketildiği zaman, vücuda antioksidan, manganez alınmış olmaktadır. Vücudun hücrelerini serbest radikallere karşı korumaktadır. Bu sebeple pekmezin kansere karşı ve kalp hastalıklarına karşı koruyucu etkisi bulunur.
- Ardıç pekmezi vücuda enerji sağlar: İçeriğindeki yağ ve karbonhidrat enerjiye dönüşerek, kişinin günlük ihtiyacını karşılamaktadır. Demir içerdiğinde, vücutta enerji depolanmasını sağlamaktadır. Hem vücutta oksijen taşınmasının sağlıklı bir şekilde olmasına yardımcı olmaktadır.
- Ardıç pekmezi kalp ve kemik sağlığında önemli bir koruyucudur: Pekmezin içerdiği potasyum, demir, kalsiyum, magnezyum, manganez, bakır gibi mineraller kemiklerin gelişmesine ve sağlıklı olmasına yardımcı olmaktadır. Kişinin günlük ihtiyaçlarını birçoğunu karşılamaktadır. Düzenli olarak ardıç pekmezi tüketildiğinde, kemik hastalıklarından korunmuş olacaktır. Aynı zamanda kart hastalıklardan korunmak için gerekli mineral ve vitaminlerin de içerdiği ardıç pekmezi, kanın pıhtılaşmasını azaltıp, felç riskini düşürmüş olacaktır. Kan basıncının bile kontrol altında tutulmasını sağlamaktadır.
- Ardıç pekmezi demir deposudur: Günlük olarak 1 yemek kaşığı ardıç pekmezi tüketildiğinde günlük demir ihtiyacının yüzde 20'sini karşılanmış olacaktır. Vücutta demir eksikliği olduğu zaman kansızlık başta olmak üzere saç dökülmesi baş dönmesi yorgunluk hissiyatı gibi sağlık problemlerini ortaya çıkar. Vücutta hücre ve kan fonksiyonlarında önemli olan demir aynı zamanda enerji üretimini de sağlar. Enfeksiyonlarla mücadele etmeye yardımcı olur. Beyin ve kas fonksiyonlarını desteklenmesi sağlar ve bağışıklık sistemini ne güçlendirir.
21.01.2024 01:14:48
Ardıç Pekmezi ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz. Sayfayı Düzenle
|