Andız; yaprakları dikenli bir bitki türüdür. Aslında andız ardıçın bir türüdür yani bir çam türüdür ve akciğer hastalıkları için oldukça faydalı bir doğal bir ilaçtır. Andızın unu ile çay yapılarak tüketilebileceği gibi ayrıca andızın kozalağından üretilen pekmezi de yenilebilir.
Andız bitkisinin özellikleri ve faydaları nelerdir?
Andızın bilinen pek çok faydası bulunmaktadır.
Ayrıca doğal ortamlarda özellikle çam ağaçlarının bol olduğu yerde yetişen
andız bitkisine ulaşmak da oldukça kolaydır.
Andızın içeriğinde pek çok bileşen bulunmaktadır. Bunlardan bazıları ise reçine, polisakkarit, helenin ve birtakım yağlardır
- Andız bitkisi akciğer ve solunum yolu hastalıklarının tedavisinde eskiden beri oldukça sık başvurulan bir bitkidir. Özellikle kuru öksürük ve balgam atamama halinden şikâyetçi olan hastaların andızı demleyerek içmeleri halinde balgam söktürücü özelliği bulunmaktadır.
- Öksürüğün kesilmesine yardımcı olur.
- Vücudun terlemesini sağlar ve böylece vücuttaki zararlı bileşenlerin ter yoluyla atılmasını hızlandırır.
- Enfeksiyon ve bakterileri yok eder. Özellikle mantarlarla mücadelede etkilidir.
- İyi bir idrar söktürücüdür.
- Sindirime faydalıdır ve şişkinlik hissini azaltır.
- Kan şekerini dengeler.
- Gebelerin kullanmaması önerilir. Çünkü andızın erken doğuma neden olabileceği gözlemlenmiştir.
- Her türlü besin maddesinde olduğu gibi fazla tüketimi halinde birtakım yan etkiler meydana gelebilir. Bunlardan bazıları ishal, kusma ya da alerji şeklinde baş gösterir.
- Anemi ve kansızlık sorunlarını azaltır.
Andızdan istifade edebilmek için belirli aralıklarla andız çayının tüketilmesi gerekmektedir Ayrıca andızın pekmezinden de yararlanılabilir.
Andız pekmezinin faydaları nelerdir?
- Andız ağacının kozalaklarından elde edilen bir pekmez türü olan andız pekmezi oldukça faydalıdır. Çok iyi bir antioksidandır. Vücudu temizler.
- Yara ve berelerin tedavisi için bu bölgeye sürüldüğünde iyileşme gerçekleştirir.
- Sedef, ekzama gibi birtakım cilt hastalıklarının tedavisinde çok faydalıdır. Özellikle alerji nedeniyle oluşan deri hastalıkları için birebirdir.
- Her gün belli miktarda tüketilen andız pekmezi sayesinde saç dökülmesi sorununa iyi gelir.
- Kalp ve damar hastalıklarının tedavinde tavsiye edilir. Kalp sağlığı için faydalıdır.
- Böbrekte taş oluşmasını engeller ve mevcut taşların daha kolay bir şekilde vücuttan atılmasında yardımcı olur.
- Karaciğer sağlığı açısından çok yararlıdır ve kanın temizlenmesini sağlar.
- Vücuttan toksinlerin atılmasını hızlandırır.
- Romatizmal ağrıların dindirilmesinde kullanılır.
- Bronşit gibi birtakım hastalıklarının tedavisinde oldukça faydalıdır. Bronşları açarak balgamın söktürülmesinde etkilidir.
Saymakla bitiremediğimiz andız pekmezinin faydasından yararlanabilmek için düzenli olarak tüketmek gerekir. Çocukların aç karnına sabah akşam birer tatlı kaşığı yemeleri tavsiye edilir. Büyüklere gelince kahvaltı sofralarınızda sürekli bulundurabileceğiniz andız pekmezini isterseniz her sabah ve akşam olmak üzere günde iki kez birer çorba kaşığı da yiyebilirsiniz. Eğer kıvamının koyu olduğunu düşünüyorsanız su ile biraz açarak tüketmenizde bir sakınca bulunmamaktadır. Andız pekmezinden beklenilen en yüksek faydayı sağlayabilmek için güvenilir markaların tercih edilmesi ve düşük ısıda yapılmış olması önemlidir. Koyu andız pekmezi sağlık açısından tehlikelidir. Bu yüzden fabrikasyon ürünlerden uzak durmak gerekir.